Longgroei en -veroudering

FRC en luchtwegafsluiting

FRC, luchtwegafsluting en leeftijdWe hebben gezien dat de thorax en het longweefsel stijver worden tijdens de groei naar volwassenheid. Daarbij stijgt de FRC aanzienlijk. Door deze verandering vindt er bij gezonde jong-volwassenen ook geen luchtwegafsluiting plaats tijdens de normale ademhaling. Vooral het in de eerste levensjaren verdwijnen van luchtwegafsluiting tijdens de gewone ademhaling kan verklaren waardoor de arteriële zuurstofspanning al snel volwassen waarden bereikt.
Door verouderingsprocessen veranderen de mechanische eigenschappen van longen en thorax. Het longvolume waarbij luchtwegafsluiting in delen van de long optreedt komt steeds dichter bij de FRC te liggen. Gemiddeld op 65-jarige leeftijd is er bij gezonden die nooit hebben gerookt sprake van luchtwegafsluiting tijdens de gewone uitademing. In liggende houding is de FRC kleiner doordat de buikinhoud het diafragma opduwt; dan vindt gemiddeld op 45-jarige leeftijd luchtwegafsluiting plaats. Bij rokers is de curve in de rechter tekening flink naar links verschoven.
De veranderingen in de mechanische eigenschappen van longen en thorax gaan gepaard met veranderingen in de alveolaire ventilatie, waarvan toenemend optreden van luchtwegafsluiting natuurlijk het meest uitgesproken is. Men houdt deze veranderingen verantwoordelijk voor de geleidelijke leeftijdsgebonden daling van de arteriële zuurstofspanning bij de gezonde volwassene.

Conclusie

Top pagina | | | ©Philip H. Quanjer