Longgroei en -veroudering

Andere lichaamsverhoudingen tijdens de groei

De lichaamsverhoudingen veranderen tijdens de groei
Verandering van zithoogte en beenlengte van kind tot volwassene

De lichaamsverhoudingen veranderen vrij ingrijpend tijdens de normale groei. Het hoofd groeit weinig en wordt dus relatief kleiner. De benen worden naar verhouding langer, en de romp dus relatief korter.
Prader (onderste figuur) legde bij Zwitserse kinderen en adolescenten vast dat de verhouding tussen de lengte van de benen en de zithoogte tijdens de groei vrij sterk verandert. De zithoogte is de afstand van het zitvlak tot de schedeltop als iemand gezeten is; het omvat dus ook de grootte van het hoofd, de hals en het abdominale gebied, en is daarmee geen eenduidige maat voor de hoogte van de thorax.
Duidelijk is in ieder geval dat tijdens de groei de benen naar verhouding een steeds groter deel van de totale stahoogte gaan uitmaken. Pas aan het einde van de groeispurt, bij het begin van de adolescentie, stabiliseren de verhoudingen min of meer.

Conclusie

Doordat de longen in de thorax zijn gehuisvest (een deel van de romp), is het bij veranderende lichaamsproporties niet verbazend dat de verhouding tussen de longinhoud en totale lichaamslengte niet dezelfde blijft. Veranderingen in lichaamslengte leveren ons dus niet de schaalfactor op voor de groei van longafmetingen.

Begrijpen is beter dan weten. Laten we daarom nog even naar het skelet kijken.

Top pagina | | | ©Philip H. Quanjer