Word een
Expert in Spirometrie

Bouw en functie luchtwegen

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

LUCHTWEGMODEL

Hoe beïnvloeden veranderingen in luchtwegdimensies de luchtwegweerstand? Beschouw intrathoracale luchtwegen schematisch als structuren opgebouwd uit de volgende elementen:

Fysiologisch model

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Om het mechanische gedrag van de luchtweg te begrijpen helpt het de onderdelen in een model te verwerken. De luchtweg is dan een circulaire structuur met inwendige en buitendiameter. De wanddikte kan toenemen door ontstekingsprocessen: celinfiltratie, hypertrofie, hyperplasie, vaatverwijding centripetaal van de spierrok, oedeem, en secreetophoping op het luchtwegoppervlak. De toegenomen wanddikte verkleint het lumen en vergroot de luchtwegweerstand.

Alveolaire aanhechtingen spelen een rol bij bronchiale hyperreactiviteitAls de adventitia buiten de spierrok gezwollen raakt neemt de buitendiameter toe, doch niet ten koste van het lumen. Alveolaire aanhechtingen stabiliseren de luchtweg, omdat zij deze elastisch opspannen. Contraherende spieren worden dus belast met de elastische veerdruk van omgevend weefsel. Omgevende structuren zijn daarom te vergelijken met veren met een bevestigingspunt op de buitenste luchtwegwand.

Top pagina | | | ©Philip H. Quanjer