Word een
Expert in Spirometrie

Bouw en functie luchtwegen

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Als gladde spieren contraheren wordt de luchtweg vernauwd en weefsel richting het centrum va de luchtweg verplaatst. De wanddikte neemt toe omdat weefsel niet comprimeerbaar is. De weerstand in luchtwegen neemt dus toe zowel door gladde spiercontractie als doordat verplaatsing van de mucosa het lumen van de luchtweg vernauwt. Het omgekeerde geldt tijdens bronchusverwijding.
Uitgangsdiameter luchtweg en invloed op  weerstand na gladde spiercontractie
Hoe dikker de wand, hoe uitgesprokener de luchtwegvernauwing voor dezelfde spierverkorting.

GLADDE SPIEREN

Gladde spieren tussen kraakbeenringen

Gladde spieren trekken isometrisch of isotoon samen, of op een manier die hiertussen ligt. In vivo trekken gladde spieren niet isometrisch samen, omdat de luchtweg niet stijf is. Waarschijnlijk contraheren zij semi-isotoon, d.w.z. zij verkorten tot dit wordt belet door de stijfheid van de luchtwegwand en elastische veerdruk van de long. De door de spier ontwikkelde kracht wordt beschreven door de kracht-lengte relatie: de ontwikkelde kracht is minimaal als de spier contraheert in de buurt van de kleinste of de maximale lengte, het grootst daar tussen in (optimale lengte). Het vermogen om weer te rekken zal samenhangen met de spierprikkeling in rust. Bij astma en COPD is er vaak sterkere basale spierstimulatie dan bij gezonden en kunnen relaxerende farmaca een groter effect sorteren. Het chronische ontstekingsproces bij astma en COPD hoeft niet alleen gepaard te gaan met toegenomen gladde spiertonus, maar tevens met gladde spierhypertrofie en spierhyperplasie: de totale massa gladde spier is dan groter dan in een normale luchtweg. Beoordeel in bijgaande figuur hoe de wandddikte verandert bij contractie en relaxatie van de gladde spieren.

Astma: gladde spierhypertrofie en verdikte basaalmembraan
Er is aanzienlijke hypertrofie van gladde spieren. Let ook op de uitgesproken verdikking van de basale membraan bij deze vrouw, die in een status asthmaticus overleed.
Top pagina | | | ©Philip H. Quanjer